Educatie

GRAS maakt schoolvoorstellingen voor de bovenbouw van de basisschool, de middelbare school, het praktijkonderwijs en het MBO.

Educatief theater draait om veel meer dan er “Iets” te hebben geleerd.
Als leerlingen de zaal uitlopen hopen we dat ze allereerst de voorstelling tof vinden, en daarna dat ze er iets van meenemen. Geen vingertje, geen overduidelijke boodschap maar echt, bruut, tof, spectaculair theater.

Voor je neus, recht in je gezicht, zonder er omheen te draaien.

GRAS is CJP acceptant.

Educatie Aanbod

Voorstellingen:
Vertel nog eens over De Oorlog

Een voorstelling van 40 minuten met nagesprek over respect, vrijheid, terrorisme en geschiedenis. Gebaseerd op gesprekken met ouderen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt.
De voorstelling begint 10 mei 1940, poetst de WO2 kennis op, en eindigt vandaag de dag, en stelt de vraag, wat betekent vrijheid nog?

In het nagesprek gaan we aan de hand van stellingen het gesprek aan, alle leerlingen zijn op de vloer en kunnen al lopend hun mening uiten, en iets zeggen via de microfoon als ze dat willen.

Nu te boeken. Voor Groep 5-8 is er een aparte versie.

De voorstelling bevat geen grof taalgebruik of schokkende beelden.

Speelperiode: Door het hele jaar te boeken, extra impact in de aanloop naar Dodenherdenking (april tot mei). Je kunt de voorstelling ook bezoeken met maximaal 80 leerlingen per keer in onze studio in de Nijmeegse Honigfabriek, voor ons is het haalbaar om 5x op 1 dag te spelen thuis.

Technische eisen: een speelvloer van 30 m4, ruimte die verduisterd kan worden.

Aantal acteurs: 3

CLOSE TO NEVER
Olivier heeft zelfmoord gepleegd door van zijn school af te springen. En zijn beste vriendin, en transgender, Lola snapt er niets van. Alles ging toch goed? Ze zaten toch samen bij de GSA? Hij durfde er op school toch voor uit te komen dat hij Homo was? En het pesten viel toch wel mee?

In de voorstelling reconstrueert Lola  hoe het zo ver kon komen, welke signalen ze gemist heeft en welke worsteling Olivier doormaakte waardoor hij zo dicht bij nooit wilde zijn. Naast de reconstructie weet ze zich geen raad met zichzelf, kan ze nergens meer om lachen, is ze boos op hem, voelt ze zich alleen, denkt ze terug aan donkere gedachten uit haar leven en zoekt ze uit wiens schuld het eigenlijk is.

CLOSE TO NEVER gaat over LHBT* jongeren, zelfmoord, gender, psychische gezondheid en opgroeien als je anders bent dan de norm. De voorstelling heeft bewegend decor, 5 acteurs en is een spectaculaire ervaring. Die binnenkomt als een moker, maar minder heftig is dan dat docenten nu denken, en absoluut past bij de belevingswereld van jongeren en series als Thirteen Reasons Why.

Om de voorstelling zo integer mogelijk te maken doen we volop research en werken we samen met verschillende belangenorganisaties.

Tijdens de ontwikkelfase spelen we 2 keer 4 avonden voor testpubliek, dat bestaat uit docenten, belangenorganisatie, hulpverleners en testleerlingen. 

Speelperiode:  Vanaf oktober 2019 te boeken.
Technische Eisen: Volledig verduisterde ruimte, veegschone vloer, genoeg stroom voor licht en geluid (meerdere groepen, of iemand aanwezig die mee kan denken) Liefst in aula of sportzaal die verduistert kan worden, minimaal 5 meter hoog.
Aantal acteurs: 5

Feniks 12+

Gepest worden. Wat doet dat met je? Nu, na school of over 10 jaar? Acteurs Nicky (transgender) en Wietse (Homoseksueel) werden hun hele schoolcarrière gepest omdat ze anders waren dan de rest. Nu jaren later gaan onderzoeken ze of het ze kracht heeft gegeven, beschadigd heeft of op welke manier het ze beïnvloed heeft.

Door de gevolgen van pestgedrag, en de impact ervan op een theatrale manier, in een flitsende, energieke voorstelling bespreekbaar te maken wordt inzichtelijk wat het met iemand kan doen.

Speelperiode: Nu te boeken, speelt vanaf september 2019. Je kunt de voorstelling ook bezoeken met maximaal 80 leerlingen per keer in onze studio in de Nijmeegse Honigfabriek, voor ons is het haalbaar om 5x op 1 dag te spelen thuis.

Technische eisen: een speelvloer van 30 m4, veegschone vloer, ruimte die verduisterd kan worden.

Aantal acteurs: 2

Workshops
Theaterworkshops in het Honigcomplex of op school. Voor beginners, gevorderden of met een specifiek thema, GRASregisseur Nicky Ebbeng schrikt nergens voor terug.