Ga naar de inhoud

Interview This Will End Badly met acteur Sjef van Schie & Regisseur Nicky Ebbeng

  • 4 min read

Volgende week gaat de solovoorstelling This Will End Badly van GRAS in première in de foyer van Theater het Badhuis.
Naast werken met amateurs en jongeren is werken met professionele acteurs een langgekoesterde ambitie van Regisseur Nicky: “Begrijp me niet verkeerd, werken met jongeren en amateurs is fantastisch, dat blijf ik doen tot mijn pensioen, maar voorstellingen maken met professionele acteurs is echt een andere dimensie voor mij als maker, en ik ben blij dat ik dat dit seizoen door een extra subsidie van de Gemeente Nijmegen kan doen!”

Na het enthousiast ontvangen Sexual Perversity zoomt Nicky nu in op een solovoorstelling:

Hoe staat This Will End Badly in verhouding tot Sexual Perversity?
Nicky: Toen ik This Will End Badly in Londen zag, in een heel klein zaaltje in Southwark Playhouse 8 jaar geleden was ik verkocht, dit stuk over mentale gezondheid bij mannen komt recht je ziel in, zeker omdat het de vorm van een tirade is, en waar we bij Sexual Perversity kozen voor een felroze decor, live muziek, dans en comedy moet acteur Sjef van Schie het alleen van zichzelf hebben. In 60 minuten vuurt hij de indringende verhalen van 3 personages die op hun manier worstelen op je af. Je kunt geen moment niet opletten, je moet erbij blijven.

Waar gaat het stuk over, en hoe zijn de repetities?
Sjef: De 3 personages hebben het moeilijk in de huidige tijd, het praat over het patriarchaat, en over hoe we kijken en praten over mentale gezondheid bij mannen. He, mannen moeten sterk zijn, liefst niet onzeker, niet verdrietig. Deze 3 personages gaan er doorheen, zitten elk vast en komen er zelf niet uit, vandaar de titel. Dit stuk, als tirade spelen, heb ik nog niet helemaal gedaan, we hebben de eerste helft gezet en zijn nu bezig met de tweede helft, mede door hoe fysiek de regie is en het tempo was ik na deel 1 echt al wel van het padje af, en ook iedere repetitie ben ik uitgeput, dus het wordt een intens uur, het is wel heel vet om het er vol uit te knallen. De repetities gaan met horten en stoten, het is veel tekst, ik wil het graag goed doen, en als dat niet meteen lukt levert dat frustratie op, je kunt het in een solovoorstelling niet uit medespelers halen en vanaf dat het begint draaft het maar door. Ik ben niet af, heb geen rustmoment en moet meteen knallen.

Waarom vind je het belangrijk dat er in Nijmegen professioneel theater wordt gemaakt?
Sjef: Representatie is belangrijk, je wil dat jongeren uit Nijmegen een voorbeeld hebben om naartoe te groeien, in je eigen stad naar werk te kunnen kijken dat ook over jou gaat. Je wil dat in iedere grote stad mooi werk wordt gemaakt, en dat je er dan naartoe kunt, en dat je kunt denken: Dat kan ik ooit zijn.
Nicky: Ik vind vooral dat Nijmegen echt anders is dan andere steden waar werk gemaakt wordt. Ik ben een Nijmeegs meisje en ik kijk vanuit mijn opgroeien hier naar de wereld. Dat zie je in mijn werk en dat maakt het echt anders dan dat het in Arnhem of Amsterdam gemaakt wordt.

Waarom moeten mensen een kaartje kopen?
Sjef: Ik ken de 3 personages, heb ze in de echte wereld weleens ontmoet, misschien niet zo extreem, ik geef een uur lang alles, en ik denk dat dat een mooie ervaring gaat zijn.
Nicky: Daarnaast ben je getuige van mijn ontwikkeling als maker, zo ongelofelijk veel theatermakers kent Nijmegen niet, en wat wel gemaakt wordt staat middenin de maatschappij. Je ziet bepaalde ontwikkelingen, TG Greppel komt met Genoeg Gedacht, over hoe we denken, wij brengen dit stuk dat een pleidooi is om meer te praten over zware thema’s. In al mijn werk bevraag ik mezelf en mijn spelers, en uiteindelijk het publiek: Wat zegt dit over jou, waarom gaat dit over jou? Het antwoord kun je van 12-15 april in de foyer van het Badhuistheater in Nijmegen-Oost gaan zien.

TICKETS koop via je via deze link.

Deze site gebruikt cookies. Bij gebruik van de site ga je hiermee akkoord.